Администрацията на американския президент Джо Байдън е подготвила пакет от санкции

...
Администрацията на американския президент Джо Байдън е подготвила пакет от санкции
Коментари Харесай

САЩ подготвя пакет от санкции срещу руските ВТБ Банк, Сбербанк, ВЕБ и Газпромбанк

Администрацията на американския президент Джо Байдън е подготвила пакет от наказания против Русия, ориентиран към водещи съветски банки. Санкциите ще бъдат въведени, в случай че Русия нахлуе в Украйна. Планът може да бъде изменен в последната минута и не е ясно против кои предприятия ще бъде ориентиран.

Пакетът планува възбрана на американските финансови институции да обработват транзакции за водещи банки в Русия. Източници на „ Ройтерс “ показват, че това може да засегне финансови предприятия като ВТБ Банк, Сбербанк, ВЕБ и Газпромбанк.

Новината идва на фона на нестихващото напрежение сред Съединени американски щати и Русия и опасността за съветска инвазия в Украйна. Руските сили упорстват за гаранция, че съседката ѝ няма да бъде позволена да се причисли към НАТО, защото съгласно президента Владимир Путин това би представлявало опасност за съветската сигурност в района.

От седмици американската администрация приказва за концепцията за строги банкови наказания против Русия, само че това е първият път, в който ограниченията могат да обиден международния паричен поток.

Американското държавно управление възнамерява и наказания против избрани съветски лица и компании посредством листата на подлежащите на наказания лица (Specially Designated Nationals – SDN). Той не разрешава те да търгуват на американските пазари и дейно ги изхвърля от американската банкова система.

Доскоро се говореше, че глобите против Москва при навлизане в Украйна може да доведат до изключване от световната финансова платежна система SWIFT. Това би означавало изключване на Русия от международните пазари. 

Байдън не е единственият, който възнамерява ограничавания по отношение на Русия. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи по-рано, че Москва ще бъде подложена на наказания, в случай че нахлуе в Украйна. Британският министър председател Борис Джонсън също изрази подготвеност да приключи достъпа на съветски компании до английските лири. Така Москва би могла загуби достъпа си до финансовите пазари и софтуерни артикули.

По-рано стана ясно, че Русия е удължила военните си учения в Беларус, засилвайки страховете на западните водачи от идна инвазия в Украйна. Френската администрация заяви през днешния ден, че е контрактувана среща на върха сред Байдън и Путин в опит да бъде избегнат директен боен спор.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР